Jarmo Pihkalan sukuaterian resepti

Keittiöpäällikkö Jarmo Pihkalan tarinan voit lukea sukutarinoista. Pyysimme häntä keittiöpäällikön ammattitaidolla laatimaan suosituksensukuaterian reseptiksi. Kenties tätä jo seuraavissasukujuhlissa Turussa vuonna 2023 pääsemme maistelemaan?

Jarmo esitteli tämän aterian ja näytti sen valmistamista Ruusunpäivän Gaalassa 4.5.2020:

Alkuruoka: 

– mintulla maustettu tomaattikeitto

– labaneh-jogurttia (valuta)

– paahdettuja kurpitsansiemeniä

– tuoretta vaaleaa leipää

Tee perustomaattikeitto, valuta jogurtti (turkkilainen) kahvisuodattimen läpi yön yli. Sekoita seuraavana päivänä jogurttimassaan hienonnettu minttu maun mukaan, suola, mustapippuri ja sitruunamehu. Paahda kurpitsansiemenet pannulla tipassa oliiviöljyä.

Lisää suola ja mustapippurirouhe, kun siemenet avautuvat poksahdellen. Annostele keitto lautaselle, kauhaise kostealla lusikalla jogurttia keiton päälle ja koristele kurpitsansiemenillä. 

Pääruoka: 

– Ras-el-Hanout maustettua broileria (maustetta saa jo kaupasta valmiina, ellet halua tehdä sitä itse) 

– paahdettua  bataattia ja timjamia

– munakoisodippiä (babaganoush)

Ras-el-Hanout mausteseos á la Jami

  • 2tl mustapippuria
  • 2tl savupaprikajauhetta
  • 1tl jeeraa
  • 1tl korianteria
  • 1tl neilikkaa
  • 1tl muskottia
  • 1tl kanelia
  • 2tl kardemummaa

Mausta broilerin paistinleikkeet Ras-el-Hanout mausteella ja pariloi pannulla pienessä öljyvoiseoksessa. Lisää suolaa tarvittaessa. 

Halkaiset bataatit (pestyt) veneen muotoisiin osiin, öljyä, suolaa, mustapippuria ja timjamia.

Paahda 200 asteessa uunissa kypsiksi. Paahda munakoison puolikkaat uunissa (musta puoli ylöspäin) oliiviöljytyllä uunipellillä, 

kunnes ne ovat pehmeitä, 200 asteessa n. 20-30min. Raavi lusikassa vaalea liha talteen. Lisää jäähdytettyyn munakoisoon 

majoneesi, tuoretta valkosipulia oman maun mukaan, mustapippuria, sitruunamehua ja persiljaa. Sekoita ja tarkista maku. 

Laita jääkaappiin jäähtymään ja maustumaan. Aseta lautaselle lohkotut bataatit ja paistinleikkeet niiden päälle. Tarjoile munakoisodippi pienestä kiposta (jokaisen lautasella oma kippo). Koristele annos persiljalla. 

Tarjoa lisukkeeksi vihreää salaattia ja granaattiomenasiirappia tai -balsamicoa. 

Bufeesta eli noutopöydästä: kaikki tuotteet omiin tarjoiluastioihinsa

Jälkiruoka


Pannacotta (n.8-10min):

  • 2,5dl maitoa
  • 5dl kermaa
  • 3 liivatetta
  • 115g sokeria
  • 1 vaniljatanko / -sokeria
  • halvaa, mintunoksa (koristele)

Lämmitä maito, kerma, sokeri ja vanilja. Liota liivatteet pehmeiksi. 

Sekoita liivate tilkkaan kuumaa maitokermaseosta ja lisää sulanut liivate loppuseokseen.

Kaada lämmin seos läpinäkyvään lasiin (n. 1dl/hlö).

Laita 1vrk jääkaappiin hyytymään. 

Vadelmamelba:

– vadelmia, tuore tai pakaste

– ruusuvettä

– vettä ja sokeria

Purista vadelmat siivilän läpi kulhoon. Lisää hiukan ( n. 1rkl) ja sokeria ja mausta varovasti ruusuvedellä. 

Tee melbasta kastikkeen vahvuinen seos. Lisää melba pannacotan päälle lasiin seuraavana päivänä. 

Juomasuositus

Pääruoan kanssa pirshkahteleva hyvä valkoviini ja jälkiruoan kanssa kahvi ja konjakki/likööri.

Koristele annos murskatulla halvalla ja mintunlehdillä.